Sjoerd Cadeau Tips

Sjoerd's Beste Cadeau Tips!

Ga met de trend mee en schrijf een bullet journal

Een trend van de laatste jaren is de bullet journal. Je hoort mensen er steeds meer over en ook social media loopt overvol van de afbeeldingen met bullet journals. Maar wat houdt een bullet journal nu precies in en wat kun je er allemaal uithalen? Er wordt gesproken dat dit de tool is die voor meer productiviteit zorgt. Het is veel meer dan dat.

Wat is een bullet journal?

Een goede bullet journal zorgt voor meer productiviteit en overzicht. Zeker tegenwoordig is dat voor veel mensen een erg belangrijk ding. Een bullet journal is alles in één. Je kunt het zien als een planner, to do list, schetsboek en dagboek. Alles wat jou bezighoudt in het leven kun je opschrijven in zo’n bullet journal. Dat maakt het een fantastisch iets en is binnen een paar jaar een enorme trend geworden.

De voorlopers van bullet journals

De voorloper van bullet journals bestaat al heel lang. Je kent het wel, de agenda, het notitieboekje en de schetsboeken. Eeuwenlang worden ze al gebruikt. Zelfs een Leonardo Da Vinci vulde meer dan 13.000 pagina’s in zijn notitieboeken met allerlei aantekening en schetsen over zijn interesses. Hij hield van alles bij. Van kunst en boodschappenlijstjes tot machines en anatomie. 

Het concept evolueert naar bullet journals

Dit concept van alles wat je bezighoudt is inmiddels geëvolueerd naar een KonMari-achtig methode. Het concept van een bullet journal is om je leven op orde te houden. De bullet journal is ontwikkeld door de New Yorker Ryder Carroll. Carroll had in zijn jeugd een moeilijke tijd op school vanwege ADD. Hij zocht een oplossing voor dit probleem. Daardoor ging hij manieren testen om in zijn hoofd meer orde in zijn hoofd te creëren. Hier kwam rapid logging uit voort. Spreek je over bullet journals dan is rapid logging een van de belangrijkste onderdelen. Met de KonMari methode zorg je ervoor dat je al je kleding uit de kast gooit en dan gaat minimaliseren. Met een bullet journal zorg je ervoor dat je al je gedachten en to do lijstjes vanuit je hoofd op papier zet. Wat resulteert is een opgeruimd hoofd en orde.

De bullet journals op social media

Bullet journals zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Op social medium Instagram zijn er zelfs speciale BuJo communities te vinden. Zo heb je habitat trackers tot pagina’s waar je schrijft waar je die dag allemaal dankbaar voor bent, de gratitude logs. Het lijkt erop dat om bullet journals een hele wereld is gebouwd waar veel mensen creatieve input geven. Als je begint met bullet journals is het aan te raden om het in het begin eenvoudig en simpel te houden. Dat bespaart een hoop tijd en je creëert hiermee duidelijk een overzicht.

Waarom werken bullet journals voor zoveel mensen?

Wat is de reden waarom er zo’n grote hype ontstaat rondom een analoge manier van werken? Immers, iedereen doet alles tegenwoordig via internet. Wat maakt een bullet journal zo speciaal? De gedragswetenschapper Daniel Levitin geeft hier antwoord op. Hij vertelt namelijk dat de geest minder slim is dan je denkt. Veel mensen kunnen namelijk maar bij drie tot vier dingen de aandacht houden. Maak je gebruik van to do lijstjes? Dan is het opschrijven in een van de producten van 24Papershop een ideale uitkomst. Bullet journals zorgen ervoor dat je meer ruimte in je hoofd maakt.

Meer verhalen